مصاحبه روزنامه دنیای اقتصاد با مدیر بازرگانی کاراجت
مصاحبه مدیر بازرگانی کاراجت و رزونامه دنیای اقتصاد
صنعت نفت، اولین هدف تحریمها بود؛ چه تحریمهایی که در دولت باراک اوبامای دموکرات اعمال شد و چه تحریمهایی که دولت جمهوریخواه دونالد ترامپ وضع کرد. از سوی دیگر رسول انسان، مدیر بازرگانی شرکت کاراجت معتقد است تحریمها باعث ورود شرکتهای ایرانی به تجهیزات نفت و گاز شد.
مهندس انسان در مورد موضوع های مختلف از جمله : اثر تحریم ها بر صنعت نفت، رابطه دولت و شرکت های دولتی، نقش کاراجت در صنعت نفت کشور و چشم انداز پیش رو، گفتگو کرد.
شما می توانید بخش هایی از این مصاحبه را در قسمت های ذیل مطالعه نمایید.
تاثیر تحریمها بر تولید تجهیزات داخلی
مهندس رسول انسان با اشاره به اینکه پایه اغلب تجهیزاتی که در پتروشیمی و پالایشگاههای کشور فعالیت میکند خارجی است، گفت: «تجهیزاتی که پیش از تحریمها در صنایع نفت و گاز استفاده میشد عمدتا ساخت کشورهای غربی است که در حال حاضر جایگزینی آنها سخت شده است. البته واردات برای برخی از تجهیزات که دانش آن در داخل کشور به بلوغ نرسیده و موردنیاز است، صورت میگیرد؛ اما این مساله به سبب دور زدن تحریمها معمولا بسیار گران تمام میشود. با وجود این بعضی از شرکتهای مطرح نفت و گاز با هدف کاهش ریسک یا حتی سفر به خارج از کشور، خرید کالای خارجی را به کالای داخلی ترجیح میدهند، امری که عملا موجب اتلاف سرمایه کشور است.»
رابطه دولت و شرکتهای تولیدی
به گفته این فعال صنعت نفت و گاز «متاسفانه معمولا بدهی شرکتهای دولتی یا شرکتهای وابسته به دولت دیر پرداخت میشود یا مبالغی را با عنوان جرایم تاخیر از شرکتهای سازنده بلوکه میکنند، آن هم در حالی که همه میدانیم شرکتهای تولیدکننده کشور در این برهه، با چه مشکلات عدیدهای مواجه هستند.» او با بیان اینکه این موضوع پیش از برجام و در تحریمهای اعمالشده دولت باراک اوباما زیاد بود، اما بعد از برجام شرایط بهتر شد و پرداختیها نیز غالبا سامان گرفتند، گفت: «صنعت پتروشیمی در مجموع به سبب اینکه صادرات و ارزآوری دارد، معمولا امکان بهتری نسبت به بقیه شرکتها برای پرداخت بدهی دارند؛ اما در زمینه نیروگاهی و پالایشگاهی همچنان با مشکل تسویه حساب به موقع مواجه هستیم.»
به گفته انسان، بعضی از شرکتها با رانتی که دارند پروژههای موردنظرشان را در اختیار میگیرند یا زمینه را برای واردات بیرویه آن فراهم میکنند: «برای مثال در بعضی مناقصههایی که شرکتهای داخلی توان انجام پروژه را داشتند، به دلیل وجود برخی واسطهها، کار به شرکتهای خارجی واگذار شد. یا مواردی داشتیم که برخی از برگزارکنندگان مناقصات، پیش از اینکه پاکت پیشنهاد شرکتهای دیگر را دریافت کنند، پرونده مناقصه را بستهاند.» او گفت: «متاسفانه در برخی استعلامات و مناقصات، نظارتی وجود ندارد و برگزارکنندگان هم در انتها، اطلاعات شفافی در اختیار شرکتکنندگان نمیگذارند. مثلا چه دلیلی دارد شرکت برنده یا حداقل قیمت پیشنهادی شرکت برنده اعلام نشود؟ این حق همه شرکتکنندگان است که اطلاعات موردنظر را بعد از اتمام کار در اختیار داشته باشند تا بتوانند رفتار اقتصادی خود را در مناقصات و استعلامات آتی تعدیل کنند.»
نقش کاراجت در صنعت نفت و گاز کشور
او در خصوص رقابت در بازار سختافزار صنعت نفت گفت: «بازار ما، بازار کالاهای خاص است. حضور ما و شرکتهایی نظیر ما، برای پر کردن خلائی است که تحریمها و نبود دانش کافی در بازار ایجاد کردند و عملا حول تجهیزاتی با تکنولوژی بالا میچرخد؛ به همین دلیل شرکتهای رقیب داخلی در این حوزه زیاد نیست، گرچه در سالهای اخیر از لحاظ تعدادی، رشد قابلتوجهی داشته است.» به گفته مهندس انسان، کیفیت شاخصی است که موجب رقابت شرکتها میشود: «به همین سبب کاراجت بر افزایش کیفیت راندمان و بازدهی محصولات تولیدی تاکید کرده و همیشه وجه تمایز آن با سایر شرکتها، توجه به کیفیت و طول عمر محصولات بوده است.» کاراجت در سال ۱۳۷۴ تاسیس شد و دو سال بعد با دریافت گواهی ثبت اختراع اجکتورها، فعالیت خود را با طراحی و ساخت ۱۹ قلم محصول مختلف، گسترش داد.
انسان با یک مثال تاثیر فعالیت شرکتهای سختافزار نفتی بر جلوگیری از خروج ارز را ترسیم کرد: «برای مثال این شرکت تجهیزات ۴۰ نیروگاه برقی کشور را در همکاری با شرکت مپنا تامین کرد، نیروگاههایی که دوسوم برق کشور را تولید میکنند. تجهیزاتی که کاراجت در نیروگاههای مپنا کار کرده است در صورت واردات ۵میلیون یورو هزینه دربرداشت درصورتیکه این شرکت تجهیزات را با نصف این عدد به سرانجام رساند.» او با بیان اینکه ما با نگاهی حرفهای، عملا با کیفیت کنونی محصولات خودمان رقابت میکنیم، گفت: «کاراجت در طول ۲۷ سال فعالیت و حضور در عملیاتی کردن ۵۰۰ پروژه در سراسر کشور، گواهیهای حسن انجام کار و رضایتنامههای مختلفی دریافت کرده اما همچنان بر افزایش کیفیت اصرار دارد.
برای مثال این شرکت تمامی تجهیزات را با در نظر گرفتن کمترین میزان مصرف آب و بخار طراحی میکند به گونهای که به گواه شرکتهای کارفرما تا ۳۰درصد در مصرف انرژی آنها صرفهجویی صورت گرفته است.» به گفته انسان البته این رقابت در سالهای گذشته که فشار تحریمهای ایالات متحده بیشتر شده است: «با ورود شرکتهای دیگر به این حوزه افزایش یافته که طبیعتا باعث تلاش دوچندان این شرکت میشود و زمینه حرکت به سمت یک اقتصاد رقابتی نیز، بیش از پیش فراهم میشود.»
شما می توانید مصاحبه کامل روزنامه دنیای اقتصاد با مدیر بازرگانی کاراجت را در لینک ذیل مطالعه نمایید:
نظر بدهید