اسنوبر-snubber
بازدید : 6400 |
اسنوبر هیدرولیکی تجهیزی دانش بنیان است که به عنوان تکیهگاه مانع از وارد شدن آسیب به پایپینگ یا سایر اجزای متصل به آن میشود. تکانهای نامطلوب سیستم پایپینگ میتواند منشاء متفاوتی داشته باشد از جمله منشاء داخلی برای مثال: روشن خاموش کردن سیستم، تاثیرات فشار ناشی از عملکرد ولو، ضربه قوچ، انفجار یا عملکرد بد بویلر، پارگی لوله یا منشاء خارجی مانند نیروی باد یا زمین لرزه یا انفجار. اسنوبر هیدرولیک، با استفاده از لزجت و قابلیت تراکم سیال درون آن، ضربات وارده را میرا میکند. در یک حرکت دینامیکی شدید، اسنوبر به سرعت تبدیل به یک اتصال صلب و ثابت میشود و کمک میکند تا انرژی دینامیکی ناشی از جابجایی ناخواسته فورا به تکیهگاه منتقل و به شکلی امن محو شود.
با مطالعه توضیحات بیشتر، این تجهیز را کامل بشناسید.
اسنوبر چیست؟
اسنوبر (اسنابر) هیدرولیک از دو سیلندر اصلی روغن تشکیل شده است و یک سیستم هیدرولیکی بسته است. در هر سیلندر یک پیستون وجود دارد. همچنین سه عدد ولو اتوماتیک کنترل دبی در آن بکار رفته است. تمام اجزا بدون جوش بهم متصل هستند و برای اتصال آنها از پیچ و با دقت تلرانسی بالا استفاده میشود.
اسنوبر یا شوک ابزوربر ابزاری است که از خطوط لوله در برابر لزرشها و تکانهای نامطلوب ناشی از روشن خاموش کردن سیستم، تاثیرات فشار ناشی از عملکرد ولو، ضربه قوچ، انفجار یا عملکرد بد بویلر، پارگی لوله یا منشاء خارجی مانند نیروی باد یا زمین لرزه محافظت میکند.
ساختار اسنوبر به گونهای طراحی شده است که با استفاده از لزجت و قابلیت تراکم سیال درون آن ضربات وارده را میرا میکند و اجازه حرکات خفیف ناشی از تغییرات دمایی فرآیند را به خط لوله میدهد اما در یک حرکت دینامیکی شدید، اسنوبر به سرعت تبدیل به یک اتصال صلب و ثابت میشود و کمک میکند تا انرژی دینامیکی ناشی از جابجایی ناخواسته فورا به تکیه گاه منتقل و به شکلی امن محو شود. نکته قابل توجه این است که این تجهیزات جلوی تغییرات ناگهانی ایجاد شده را میگیرند و نباید به عنوان نگه دارنده وزن خطوط لوله مورد استفاده قرار بگیرند.
مکانیزم اسنوبر(شوک ابزوربر) چگونه است؟
اسنوبرها نوعی لرزهگیر هستند که عملکرد آنها بسیار مشابه کمربندهای ایمنی خودرو میباشند؛ زمانی که با حرکتهای خفیف و با سرعت کم مواجه شوند حرکت نموده و هنگامی که یک نیروی ناگهانی به آنها وارد شود ثابت میشوند و مانند یک جسم صلب عمل میکنند. اسنوبرها اجازه میدهند تا خطوط لوله به هنگام تغییرات دمایی به آرامی حرکت نموده و هنگامی که حرکت ناگهانی در خطوط لوله صورت گیرد، از حرکت آنها جلوگیری میکند.
اسنوبرها ابعاد بسیار متفاوتی داشته و برای نگهداری خطوط لوله از وزن کم تا چند تن میتوانند طراحی شوند. اسنوبرها به طور کلی به دو دسته تقسیم میشوند. اسنوبر هیدرولیکی که عملکرد آن بر مبنای حرکت یک سیال درون پیستون از داخل یک ولو یا اریفیس میباشد و با افزایش سرعت سیال ولو بسته شده و یا باعث خفگی جریان در اریفیس میشود. اسنوبر مکانیکی که در آن پیستون بوسیله پیچ و یا غلطک جابجا میشود.
اسنوبر خود دو نوع دارد: نوع اول از یک سیلندر دو طرفه روغن تشکیل شده است و یک سیستم هیدرولیکی بسته میباشد. همچنین سه عدد ولو اتوماتیک کنترل دبی و در برخی مدلها یک مخزن ذخیره روغن در آن بکار رفته است. تمام اجزا بدون جوش بهم متصل هستند و برای اتصال آنها از پیچ و با دقت تلرانسی بالا استفاده میشود. در نوع دیگر اسنوبر هیدرولیکی به جای استفاده از مخزن ذخیره سیال از یک اریفیس با دهانه کوچک استفاده میشود که اجازه عبور حجم زیاد از سیال را نمیدهد و بدین ترتیب نیازی به خروج سیال از محیط سیلندر نخواهد بود.
همچنین اسنوبرهای هیدرولیکی از نظر شکل ساختمان به دو نوع تقسیم میشوند:
1.مدل سیلندر هم محور:
در این مدل، سیلندرها هم محور هستند و در واقع سیلندر کوچک داخل سیلندر بزرگتر قرار دارد. پیستون A داخل سیلندر C قرار دارد که فضای داخل سیلندر را به دو قسمت تقسیم میکند که همواره در هر دو طرف پیستون فشار سیال وجود دارد. ولو B و D در شکل مقابل نشان داده شدهاند. مزیت این مدل کامپکت بودن آن است.
2. مدل سیلندر موازی:
در این مدل سیلندرها درون هم نیستند و بصورت موازی کنار هم قرار میگیرند. عملکرد این مدل فرقی با مدل قبل ندارد و فقط محل قرارگیری سیلندرها و ولوها متفاوت است. ولوها با رنگ قرمز و پیستونها با رنگ زرد نشان داده شدهاند. مزیت این مدل قابلیت تحمل نیروهای بالاتر و در دسترس بودن ولوها برای تنظیم یا تعویض است.
اسنوبرهای هیدرولیکی با مولفه سرعت کنترل میشوند در حالی که در اسنوبرهای مکانیکی مولفه موثر شتاب است. اسنوبرهای مکانیکی معمولا از مکانیزم تشخیص حرکت، میله متحرک و مکانیزم ترمز تشکیل میشوند. مکانیزمهای ترمز معمولا برای محدود کردن حرکت میله متحرک استفاده میشوند. این گونه مکانیزمها معمولا با افزایش پیوسته نیرو پس از افزایش سرعت چرخش میله متحرک توسط یک چرخ دنگ مکانیکی فعال شده و یا با یک متوقف سازی یک حجم درحال دوران که به میله متحرک رزوه شده است انجام میگیرد.
موارد استفاده از اسنوبر(شوک ابزوربر)
از اسنوبرها معمولا در مسیرهای تجهیزات بزرگ مانند دیگهای بخار، شیرها و پمپها استفاده میشود. بسیاری از اسنوبرها به دلیل اینکه در مسیرهای دشواری مانند ارتفاعات بالا، درون مسیرهای پیچیده خط لوله و راکتورهای هستهای نصب میشوند، عملا غیر قابل دسترس خواهند بود. اما در عین حال هیچ گونه محدودیتی برای محل نصب و استفاده از آن وجود ندارد و محدود به صنعت خاصی نمیباشند. صنایعی که به طور رایجتری از این تجهیزات استفاده میکنند عبارتند از:
- نیروگاههای سوخت فسیلی
- نیروگاههای هسته ای
- صنایع نفت و گاز
- ساختمان سازی و صنایع عمرانی
مزایا
- دقت عملکردی بالا
- درصد ازکار افتادگی پایین
- قابل اطمینان
- عمر بالا
محدودیت ها
- دشواری سرویس و تعویض به دلیل محل نصب دور از دسترس
- خوردگی یا تشعشعات هستهای میتواند به آنها آسیب وارد کند.
- قیمت نسبتا بالا
طرز کار اسنوبر (اسنابر)